Bij DIAC zijn we continu bezig om onze dakonderzoeken en onderzoeksrapportages te verbeteren. Ook door gebruik te maken van nieuwe technologie. Zoals dakonderzoek met behulp van drones. En juist hierin hebben we het afgelopen jaar flinke stappen gezet.

De voordelen van digitaal (drone)onderzoek

Ten opzichte van traditioneel onderzoek biedt digitaal onderzoek veel voordelen. Zo kun je dakdelen zien die je bij fysiek onderzoek niet altijd kunt zien. En nog belangrijker, je kunt bepaalde randen en projecten beoordelen zonder dat dakinspecteurs gevaar lopen.

Met een drone kun je bovendien vooraf digitaal inspecteren om vervolgens op het dak zelf fysiek heel gericht zaken te beoordelen. Dat scheelt tijd. Bovendien heb je door de opname achteraf de mogelijkheid om onderdelen nog eens goed te bekijken. Waar je normaal gesproken 100% van het onderzoek op locatie doet, besteed je nu dus veel van je tijd achter een groot scherm. Zo kun je bijvoorbeeld inzoomen en nog eens opnieuw analyseren indien gewenst. En ook niet onbelangrijk, als het gaat over inzicht: op termijn kun je onderbouwd aantonen wat de degradatie van een dak is.

Wanneer is traditioneel dakonderzoek beter?

Dat het een extra stap in het proces is, zou je als een nadeel kunnen ervaren. We passen droneonderzoek dan ook niet toe in het geval van een klein, eenvoudig dak. Bij grote en uitdagende projecten wegen de voordelen al snel op tegen de extra processtap. Natuurlijk hebben we daarbij te maken met wet- en regelgeving rondom het vliegen met een drone.

Professioneel dakonderzoek

Digitaal droneonderzoek vereist kennis, kunde en ervaring, maar ook de juiste apparatuur natuurlijk. Denk dus niet dat je neefje of nichtje met een drone zomaar in staat is dit onderzoek uit te voeren. Het gaat hier om vakmensen met zeer professionele apparatuur en kennis van zaken en daken.

We hebben inmiddels meerdere projecten succesvol digitaal uitgevoerd. Een mooi projectvoorbeeld is de Jaarbeurs in Utrecht. En project van deze omvang, met zoveel (verschillende) daken, laat zich geweldig lenen voor digitaal onderzoek. Bij DIAC zien we dan ook veel potentie in deze nieuwe manier om daken te inspecteren en onderzoeken. Het geeft bovendien een hele nieuwe dimensie in dakonderzoek!

Wil je meer weten over het DIAC digitaal dakonderzoek met behulp van drones? Neem gerust contact met ons op.

Lees verder

Meer interessante artikelen